Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΑΙΑΝΤΑΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ


Το σωματείο του Αίαντα Γαστούνης ιδρύθηκε  το έτος 1939 και ήταν ένα από τα παλαιότερα της Ηλείας που δημιουργήθηκε εκτός Πύργου ή Αμαλιάδας. Υπήρξε από τα πρώτα σωματεία της ΕΠΣ Ηλείας και όταν την περίοδο 1969-70 η ένωση Ηλείας ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΕΠΣ Πατρών και διοργάνωσε το δικό της πρωτάθλημα, αγωνίστηκε στην Α Ηλείας. 
Η πρώτη μεγάλη στιγμή για τον Αίαντα θα έρθει την περίοδο 1981-82 όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του θα πάρει μέρος σε εθνική κατηγορία και συγκεκριμένα στον 3ο όμιλο της εθνικής ερασιτεχνικής (της τότε Γ εθνικής). Ο Αίαντας θα τερμάτιζε στην 5η θέση με 38 βαθμούς και τέρματα 41 υπέρ και 21 κατά, μια θέση πάνω από τον Αστέρα Αμαλιάδας, ενώ άφησε πίσω του ιστορικά σωματεία όπως οι : ΠΣ Καλαμάτα, Παγκορινθιακός και ΑΟ Σπάρτη. Την περίοδο 1982-83 οι 8 όμιλοι της τότε εθνικής ερασιτεχνικής θα συγχωνέυονταν  σε έναν και η κατηγορία θα μετονομαζόταν σε Γ εθνική. Έτσι η καλή πορεία της χρονιάς δεν εξαργυρώθηκε σε συμμετοχή  στην Πανελλήνια καινούργια κατηγορία. 
Την περίοδο 1986-87 θα έρθει η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου, ο Αίαντας θα κατακτήσει το πρώτο του κύπελλο Ηλείας νικώντας την ομάδα του Αστέρα Αμαλιάδας με σκορ 2-1. Το κύπελλο αυτό όμως θα ήταν μόνο η αρχή καθώς ο Αίαντας με την κατάκτηση αυτού του κυπέλλου θα έπαιρνε μέρος στο Πανελλήνιο κύπελλο (κυπελλούχων των ενώσεων) ερασιτεχνών. Η ομάδα της Γαστούνης θα έγραφε ιστορία καθώς θα γινόταν η πρώτη και μόνη ως τώρα ομάδα της Ηλείας η οποία θα κατακτούσε το κύπελλο, νικώντας την ομάδα ερασιτεχνών του ΠΑΣ Γιάννενα με σκορ 2-1 στο γήπεδο Καραΐσκάκη. 
Στο ενεργητικό του Αίαντα κατατάσσονται επίσης 3 κύπελλα Ηλείας σε 5 συμμετοχές στον τελικό κυπέλλου Ηλείας, το πρωτάθλημα Ηλείας την περίοδο 2004-05, καθώς και συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Δ εθνικής με τελευταία αυτήν της περιόδου 2006-07 η οποία ήταν και η τελευταία εμφάνιση της ομάδας σε εθνική κατηγορία.  




Ο Ανδρέας Σολωμός και ο Αντώνης Τσίρος σε φωτογραφία πριν την έναρξη αγώνα του Αία Γαστούνης



Ο Αίαντας με το κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδας το 1987 στο γήπεδο Καραΐσκάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου